Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/home/klient.dhosting.pl/predence/ohdrop.com/public_html/blog/wp-content/plugins/wp-rocket/) is not within the allowed path(s): (/home/platne/serwer255548/public_html/ohdrop.com/:/home/platne/serwer255548/tmp/:/home/virtuals/ohdrop.com/:/usr/local/php56-fpm/lib/php/:/tmp:/home/tmp:/var/lib/php5) in /home/platne/serwer255548/public_html/ohdrop.com/blog/wp-content/advanced-cache.php on line 17
Olejek eteryczny Ylang-Ylang
logo

Olej eteryczny Ylang-ylang hit czy kit?

Spis treści

Ylang-Ylang to żółty kwiat o niezwykłym zapachu i równie oryginalnym wyglądzie. Zwijające się w rurki, wydłużone, wąskie płatki bardziej przypominają fantastycznego owada lub gwiazdę niż roślinę. Jagodlin wonny (Cananga odorata), bo tak określa się Ylang Ylang, to tropikalny gatunek drzewa pochodzący z Madagaskaru. Występuje również w krajach położonych nad Oceanem Indyjskim, w Indiach, Filipinach, Malezji, Indonezji i części Australii. Pozyskiwana z kwiatów Jagodlinu wonna esencja jest wykorzystywana w aromatoterapii i przemyśle perfumeryjnym.

Moc uwodzicielskiego zapachu

Ylang ylang nazywany ze względu na niezwykły aromat „kwiatem wszystkich kwiatów” stosuje się do wytwarzania olejków eterycznych w procesie destylacji parą wodną. Intensywny, orientalny zapach kwiatów Ylang ylang zawiera idealny balans owocowych, balsamicznych i korzennych nut. Wedle ludowych wierzeń jego bogaty aromat miał moc zwiększania pożądania seksualnego. Dzięki czemu gwiaździstych kwiatów używano jako afrodyzjaku podczas ceremonii ślubnej i ozdabiano nimi wezgłowia łóżek świeżo poślubionych małżonków.

Olejek eteryczny z Ylang ylang dobrze łączy się z bergamotką, geranium, grejpfrutem i wetiwerem. Jest częstym składnikiem luksusowych perfum m.in. nut głowy kultowych Chanel nr 5 oraz wielu produktów do pielęgnacji włosów i skóry.

Korzystny wpływ Ylang ylang

W aromatoterapii wykorzystuje się go do katalizowania dobrego samopoczucia i niwelowania złych stanów emocjonalnych – stresu i lęków. Potwierdzone naukowo Ylang ylang badania uwierzytelniają uspokajające i odprężające działanie olejku. Olejek eteryczny z Ylang ylang obniża ciśnienie krwi, dzięki zawartości linalolu działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie.

Produkt przeciwdziała nadmiernemu wysuszeniu i przetłuszczaniu skóry twarzy i głowy, odpowiada również za regulację produkcji sebum, dlatego może być skutecznym sprzymierzeńcem w walce o piękną cerę. W niektórych częściach świata kwiatów ylang ylang ubijanych na pastę używa się przy dolegliwościach astmatycznych, a suszone płatki są pomocne w leczeniu objawów malarii w krajach azjatyckich.

Olejek eteryczny Ylang-ylang zastosowanie:

  • MASAŻE
  • KĄPIELE
  • INHALACJE
  • KOSMETYKI I PERFUMY

Oprócz tych podstawowych zastosowań, niezwykłe właściwości olejku można wykorzystać do aromatyzacji domu. Dzięki dodaniu go do dyfuzora zapachowego lub podgrzewanego płomieniem świecy kominka, nasze wnętrza wypełni długo utrzymujący się, naturalny, słodki zapach. W tym celu możemy tworzyć również własne, wyjątkowe kompozycje zapachowe mieszając olejek eteryczny z Ylang ylang z innymi olejkami – różanym, jaśminowym, neroli, bergamotowym, paczulowym.

Olejek z kwiatów jagodlinu sprzyja również modzie na samodzielnie wytwarzane kosmetyki. Kilka kropelek będzie doskonałym dodatkiem do zrobionego w domu kremu, odżywki, płukanki lub wcierki do włosów, maseczki do twarzy, toniku, a nawet mydła. Jego zbawienne właściwość można także wykorzystać dodając go do gotowych kosmetyków, wzmacniając ich efekty nawilżające. Olejek pomoże również rozwiązać problem kruchych, łamliwych paznokci – regularnie wmasowywany, pozytywnie wpłynie także na skórki i dłonie.

Relaksująca kąpiel w wannie z dodatkiem olejku pozwoli ukoić zmysły i ciało. Nie ma nic przyjemniejszego niż otulenie uwodzicielską, kwiatową wonią. Można ją zatrzymać na dłużej, dodając olejek do prania i zapewnić pachnącą świeżość naszym ubraniom czy pościeli. Stosując wysokoskoncentrowany produkt, należy pamiętać, aby nie nakładać go w nierozcieńczonej formie bezpośrednio na skórę. Najlepiej wymieszać go z bazowym olejem lub wodą w stężeniu nie większym niż dwie krople na jedną aplikację.

Gwarancja najwyższej jakości

Ze względu na niezwykłe właściwości olejku Ylang ylang i jego uwodzicielski aromat warto po niego sięgnąć. Wiele oferowanych na rynku olejków nie spełnia wysokich standardów produkcji. Dlatego podczas zakupu należy pamiętać, aby wybrać certyfikowany wyrób wysokiej jakości, jaki oferuje Oh!Drop!. Oh!Drop! to marka klasy premium wśród polskich producentów olejków eterycznych. Wytwarzany przez nią olejek Ylang ylang jest w pełni naturalny. Wyróżnia się zawartością 100% czystego ekstraktu wydestylowanego ze starannie wyselekcjonowanych kwiatów oraz wszelkimi niezbędnymi certyfikatami i atestami bezpieczeństwa.

Zamknięto go w praktycznej, estetycznej butelce z ciemnego szkła z pipetą. Umożliwia to precyzyjne dozowanie właściwej ilości przy jednoczesnym zachowaniu higieny. Dzięki estetyce opakowania i wysmakowanej szacie graficznej etykiety olejek marki Oh!Drop! z powodzeniem może stać się ozdobą domowego Spa, zwłaszcza, że jedną z wielu jego zalet jest korzystny stosunek jakości do ceny.

Źródła:

Aromatherapy with ylang ylang for anxiety and self-esteem: a pilot study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25076278/

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Archiwalne wpisy